2010. július 12., hétfő

Az OBM koordinátora válaszol

Moravekné dr. Lovas Krisztina három éve dolgozik a Palánta Gyermek- és Ifjúsági Missziónál, mint az Országjáró Bábmisszió koordinátora. Lelkiismeretes, segítőkész hozzáállását, kedves lényét, hangját sokan ismerik országszerte. Precíz, gondos munkájának köszönhetően keze alatt növekszik, szélesedik a Palánta bábmissziós ága…

Amint belépek a Missziós Központba, szokatlan csönd fogad. Nyár van. A mindig nyüzsgő, élettel teli irodában csak néhány ember dolgozik. A gyermektanítók ilyenkor hétfőn reggel nekiindulnak, és egész héten napközis táborokban szolgálnak a gyerekek felé. Kriszta a számítógép előtt ül és gépel. Mikor meghallja, hogy megérkeztem, kisiet elém, bekísér a gyermektanítói szobába, majd teával és hellyel kínál. Pontosan olyan, amilyennek elképzeltem hangja alapján. Kedves, mosolygós…
Megkérdezem…

Ha jól értesültem, 2010 áprilisában volt a menyegződ. Engedd meg, hogy gratuláljak, és egyben sok boldogságot kívánjak!
Köszönöm, nagyon kedves vagy. Valóban nagy boldogság számunkra, hogy Isten akarata és vezetése alapján összeköthettük az életünket. Igazi segítőtársat, támaszt kaptam a férjemben.

Elmesélnéd röviden, miből is áll a munkád, pontosan mit takar ez, hogy: OBM koordinátor?
Feladatom az önkéntes alapon működő keresztény bábcsoportok koordinálása, akik színvonalas, értékközvetítő bábelőadások útján évente mintegy 60.000-70.000 kisgyermekkel ismertetik meg Jézus váltsághalálát, a Biblia igazságait, törvényszerűségeit; s ezáltal megteremtik annak lehetőségét, hogy a gyerekek – a Biblia értékeit megismerve, magukévá téve - biztos, kikezdhetetlen alapot, segítséget kapjanak az élethez; hogy a korcsoport nyomása ellenére is nemet tudjanak mondani a rosszra.
Munkám során szervezem, összehangolom és ösztönzöm a bábcsoportok munkáját; bábkonferenciákat szervezek; felderítem további bábcsoportok alakításának lehetőségét, és segítem az új csoportok elindulását; koordinálom a Missziós Központba érkező felkéréséket.

Lovas Krisztina, az OBM koordinátora

Milyen jellegűek az OBM-es bábdarabok, mi az üzenetük?
Az OBM-es bábdarabok mind evangéliumi történetek. A gyerekek életéhez, hétköznapjaihoz közel álló kerettörténeten belül mindig elhangzik az evangélium: Isten elküldte az Ő Egyszülött Fiát értünk, emberekért. Jézus vállalta helyettünk a bűneink büntetését. Meghalt azért, hogy nekünk ne kelljen az örök kárhozatra mennünk, ne kelljen elszakítva élnünk Istentől. Kiszabadított minket a bűneink rabságából. Aki elfogadja Őt Megváltójaként, befogadja a szívébe, annak boldog, teljes és tiszta életet tud adni.

Miért fontos elérni a gyerekeket ezekkel a bábdarabokkal?
Mert a gyerekeket annyi káros, romboló hatás, ideológia, szenny éri el minden nap, olyan nehéz élethelyzetekben élnek sokan (apa/anya nélküli családok, a szülők munkanélkülisége, szegénység stb.) hogy Isten és az Ő szavának ismerete nélkül lehetetlen a körülmények sodrásának ellenállni. Fontos, hogy még most, a gyermekéveik alatt megtudják: Isten mennyire szereti őket, és hogy van választási lehetőségük! Választhatják a jót a rossz ellenében. Megőrizhetik magukat értékesnek, becsületesnek még ebben az értékvesztett, egyre sötétedő világunkban is.

Mit jelent számodra a „Sünike”?
A Sünike egy fantasztikus bábdarab. Számomra egy szempontból egyedülálló az eddigi történetek közül: a mondanivalója nemcsak gyerekeknek szól. Bár a bábdarab készítői mindig ügyelnek rá, hogy a történeteket gyermeknyelven, a kicsik számára érthetően fogalmazzák meg, a "Sünike" bizony nagyon aktuális a felnőttek számára is.
Ez már a bábdarab felvétele (oktató dvd készíte a bábcsoportok számára) során is nyilvánvaló lett. Azt hiszem, nem voltam egyedül azzal, hogy igen elgondolkoztatott a darab, és át kellett értékelnem a saját életemet, gondolkodásmódomat, reakcióimat is. Mert az igazi szeretet nem riad vissza a visszautasításoktól, durcás, elutasító viselkedéstől, hanem szeret mindezzel együtt, ezek ellenére is. Hiszen minden ember szeretetre vágyik, bármit is mutat a külvilág felé.

Egyébként már vannak ezzel kapcsolatos tapasztalataik a bábcsoportoknak is. Pedagógusok mennek oda hozzájuk az előadás után, és azt mondják: Erre a darabra nekünk is szükségünk volt!

Van kedvenc szereplőd a „Sünike” bábdarabból?
Nekem a "Sünike" a kedvencem. Nagyon megérintette a szívemet, amikor először hallottam, a kis Ambrus hangjával. Mivel én magam egy eléggé érzékeny és egyben zárkózott ember vagyok, nehezem mutatom ki az érzéseimet, így valahogy könnyebben tudtam a sünivel és a küzdelmeivel azonosulni.

De akitől a legtöbbet tanultam a darabban, az a kislány. Azóta is szem előtt tartom a bábdarab mondanivalóját: az igazi, önzetlen szeretet kezdeményez, nem húzódik vissza. Gyakorlom magam ebben :-)

Mit üzensz azoknak, akik úgy érzik, nem tudnak szeretni?
Azt, amit én is tanultam Jézustól. A szeretet egy döntéssel kezdődik. Utána jön a mennyei segítség, megérkezik hozzá az érzés is. De a döntést nem lehet megspórolni, az a mi részünk, anélkül el sem indul a folyamat.

Mindenkinek figyelmébe ajánlom a bábdarabhoz készült dalt:
"Nem elég várni, hogy valaki adjon. Aki tud adni, csak az várja, hogy kapjon. Az érzésnek legbelül döntés az ára. Úgy döntök, hogy szeretek és Jézus garantálja."

Így támogathatja a "Süniké"-t!

Kedves (Leendő) Támogatónk!

Terveink szerint 150.000 példányban szeretnénk előállítani a bábdarabhoz elkészült CD-t és újságot, hogy minden bábcsoport, aki ezt a bábdarabot játssza, a gyerekeket megadjándékozhassa. Ehhez összesen 13 millió forintra van szükség.

Megköszönünk minden támogatást, bármilyen összegről is legyen szó!
De jelezni szeretnénk, hogy a gyártási folyamat csak akkor indulhat meg, amikor összegyűlt az ehhez szükséges teljes összeg.

Számlaszám: 10400205-02010397-00000000

Ha a Sünike-projektet kívánja támogatni, a közlemény rovatba ezt írja: Sünike bábdarab.

Támogatását a magyarországi gyerekek nevében is köszönjük:
A Palánta munkatársai.