2011. március 7., hétfő

"Nagy csodát várok!"

A tavaszi bábidőszak közeledtével Lovas Krisztát kérdezem, az OBM koordinátorát, de inkább úgy mondanám... gazdasszonykáját. Szívén hordozza hetven-nyolcvan bábcsoport tagjait, útjait, és mindazokat az iskolákat, ahova a bábosok eljutnak! Vajon mi a helyzet most az OBM háza táján? Megtudjuk az alábbi kis beszélgetésből...

1.) Mi zajlik most, hol tart a Sünike-projekt előkészülete, vagy éppen folyamata?
Már próbálnak a bábosok?

Az Országjáró Bábmisszió területén jelenleg az előkészítés zajlik. Ilyenkor (is ) sok folyamat fut párhuzamosan.
- Vannak bábcsoportok, aki ezekben a hetekben vásárolták, vásárolják meg a sünis bábdarabhoz szükséges oktatóanyagot és felszerelést. Vannak olyan bábcsoportok, akik rövidebb-hosszabb ideje akadályozó, nehezítő körülményekkel küzdenek (főleg azzal, hogy nincs megfelelő számú bábosuk). Ők még most sem jelentkeztek a sünikés darab anyagáért, de őket szép sorban felhívom, és együtt megpróbáljuk megtalálni azt a megoldást, ami lehetővé teheti a szolgálatuk folytatását.

Vannak bábcsoportok, aki most, a februári Szeretet-konferencia kapcsán döntötték el
, hogy elindulnak. Rájuk megpróbálok fokozott figyelemmel ügyelni, hogy minden gyakorlati információt a tudomásukra hozzak. Épp elég újdonság van, amivel meg kell birkózniuk, amit tudok, elmondok nekik előzetesen. Így talán kicsit könnyebbé, gördülékenyebbé tudjuk tenni számukra az indulást.

S vannak azok a bábcsoportok, akik tavaly már játszották a sünikés darabot. Akár nyáron, akár az ősz folyamán. Talán a kedves Olvasó azt gondolhatná, hogy ők most igazán könnyű helyzetben vannak, mert csak "ismételniük" kell. De ez csak részben igaz. Ezek a bábcsoportok sok olyan iskolában, oviba és egyéb intézményben adták elő a sünikés történetet, ahova most, az előttünk álló húsvéti bábidőszakban is szeretnének eljutni, ezért most egy régebbi - még be nem mutatott - bábdarabot tanulnak meg ezen intézmények kis tanulói, tagjai kedvéért.

Arról, hogy már próbálnak-e a bábcsoportok, nincs konkrét információm, viszont többekkel beszéltem mostanában, akik már most elkezdik a bábidőszak szervezését. Felhívják az iskolákat, ovikat és időpontot egyeztetnek a bábelőadásokra.

Ami még aktuális: folyamatosan nyomon kell követnem, hogy mennyi eszközre (bábra, árnybábokra, háttérre stb.) van még szükség, hogy mindig elég legyen, de ne is rendeljük túl magunkat.

2.) Mit tudsz az egyes bábcsoportokról?

Hú, ezt nagyon hosszú lenne mind elmondani.

Nagyon változatos, hogy melyik bábcsoport milyen helyzetben van, mi éppen az aktuális kérdés vagy megoldanivaló a szolgálattal kapcsolatban.

Általánosságban elmondhatom, hogy a bábcsoportvezetők nagyon bátrak és kreatívak. Egy-egy beszélgetés során annyira meg tudnak erősödni, lendületet vesznek; vagy épp én kapok tőlük olyan lendületet, hogy utána már ripsz-ropsz megtaláljuk a megoldást, és már halad is a munka tovább.

Sokuknál most még fejtörést okoz, hogy miből is fogják fedezni a húsvéti bábajándékok (Palánta Posta és CD) árát. Erre is próbálnak megoldást találni ezekben a hetekben.

3.) Hány bábcsoport indul útnak a húsvéti bábidőszakban?

A jelenlegi adatok szerint (annak alapján, hogy hányan vásárolták és vásárolják meg a felszerelést) 46 vidéki bábcsoportról tudok, ehhez jön még a minimum 3 budapesti csoport, és 6 határon túli magyar bábcsoport.

Minden olyan bábcsoporttól, akik tavaly vásárolták meg a sünikés felszerelést, hallani szeretném a megnyugtató "Igen, most is bábozunk" választ , illetve nagyon bízom benne, hogy ez eddig akadályokkal küzdő bábcsoportok közül is többen újra tudják kezdeni a szolgálatot.

Továbbá elárulom azt is, hogy van néhány olyan kapcsolat (egy-egy testvér valamelyik vidéki vagy fővárosi gyülekezetből), akikkel rövidebb-hosszabb ideje beszélgetünk már a bábszolgálatról. Én bízom benne, hogy közülük is lesznek olyanok, akiknek a szívében még a húsvéti bábidőszak előtt megszületik a döntés, és beállnak a szolgálatba.
Az addig zajló folyamat egy olyan "titkos munka", ami mindig nagy örömöt jelent nekem. Csodálatos látni, ahogy a egy-egy szívben formálódnak, erősödnek a gondolatok, majd a "hordozó szív" mellé odaállnak a leendő bábosok, s egyszer csak összeáll az anyagi feltétel is, és létrejön egy új bábcsoport.

4.) Mivel buzdítanád azokat, akik bátrak, és útnak indulnak, hogy sok ezer gyereknek vigyék el az üzenetet?

Ez egy kicsit összefügg azzal, ami az újonnan alakuló bábcsoportokkal kapcsolatban a szívemben van.

Minden egyes bábcsoport nagy lehetőséget ragad a kezébe azzal, hogy a bábozás eszközét - mondhatom fegyverét - felveszi.

Sok gyülekezet küzd azzal a nehézséggel, hogy hogyan hívja be a templomaiba, imaházaiba az embereket.

A bábszolgálat erre nagyon jó megoldást ad.

A bábosok (gyülekezet tagok) közvetlen kapcsolatba kerülnek
- iskolai misszió esetén - a környékükön iskolába járó gyerekekkel, illetve a pedagógusokkal; a nyári lehetőségek (falunapok, városi rendezvények, gyereknapok, táborok), során pedig az egész családdal egyszerre.

Arra buzdítanám a bábcsoportokat, hogy ezt a lehetőséget ne hagyják kihasználatlanul. Beszéljenek a gyülekezet vezetőivel, kérjenek segítséget abban, hogy a bábszolgálat által megnyitott lehetőségeket kihasználják.
A gyülekezetek bátran szervezzenek most, a húsvéti időszak előtt valamilyen gyermekprogramot húsvét környékére, amiről készítsenek egy kicsi (színes vagy fekete-fehér, az mindegy), figyelemfelkeltő meghívót, amit a bábosok átadhatnak a gyerekeknek a bábelőadások után, (FONTOS: szigorúan csak az iskola igazgatójával történő egyeztetés alapján!), és ezen keresztül teremtsenek közvetlen kapcsolatot a családokkal. Vonják be őket a gyülekezet életébe. Kezdjenek el élni ezzel a lehetőséggel tudatosan!

Az Úr azt mondta: "
Kérjed tőlem és odaadom néked a pogányokat örökségül, és birtokodul a föld határait." Zsoltárok könyve 2,8

A szeretteink, barátaink, szomszédságunk, munkahelyünk, a gyülekezetek körül élő emberek, családok is a mi örökségünk. Ránk vannak bízva. Rajtunk múlik, hogy megismerik-e Istent vagy sem.

Szeretném erre buzdítani, bátorítani a csoportokat, hogy ebben legyenek tudatosak a továbbiakban (nemcsak a 2011-es húsvéti bábdidőszakban)!


5.) Mit vársz ettől a bábidőszaktól?

Nagy csodát várok Még emlékszem arra a napra, amikor felvettük a sünikés bábdarabot DVD-re. Egy vasárnap volt. Akkor láttam először életemben ezt a történetet. De a mai napig él és dolgozik bennem az, amit Isten tanít(ott) általa: az igazi szeretet nem sértődik meg, nem húzódik vissza, hanem ad. Bátran kilép, kezdeményez. Nem kapni, hanem adni akar.
És azt, hogy a szeretet nem érzés, hanem döntés. Nekem felszabadító volt megtudnom: nem kell várnom az érzésre, nem vagyok kiszolgáltatva, van választási lehetőségem, és tehetek érte, hogy a kapcsolataim élőbbek, szeretet teljesebbek legyenek.

A bábcsoportok tavaly nyári-őszi szolgálatáról érkezett beszámolók megerősítettek abban, hogy Isten nemcsak a gyerekek, hanem a pedagógusok szívében is dolgozik ezzel a bábdarabbal. Emiatt azt várom, hogy idén húsvétkor a szeretet üzenete borítsa el az országunkat. Ezen a történeten keresztül Isten megoldást ad a családok széthullására, a tönkrement kapcsolatokra, a lelki sebekre. Megtanítja az embert a személyes felelősségre, de úgy, hogy a megoldást adja a kezébe.
Azt szeretném, hogy ezt kicsik és nagyok, gyerekek és felnőttek ezrei hallják és értsék meg!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése