2010. június 25., péntek

Sün Benő-a szeretetre vágyó sünibébi

A kis sünike és a kislány...



Sün Benő karaktere

Sün Benő a "Szeretetre vágyó süni" című bábdarab főszereplője.

Ő egy igazi bébi-sün, aki egy mesebeli erdőben lakik kis barátaival együtt.
Az erdei állatkák nagyon szeretnének vele barátkozni és beszélgetni, őt jobb kedvre deríteni, ám ezt Sünike morcossága és piszkálódása szinte lehetetlenné teszi.
Sün Benőnek valójában minden vágya, hogy kedves és jóságos tudjon lenni társaihoz, hogy legyen egy barátja, de ez valahogy sehogy sem sikerül neki... a bábdarab története során aztán kiderül a titok: az aprócska, tüskés sünibaba nem tud szeretni.
Ő maga mondja a kislánynak: "Kislány, te olyan kedves vagy! Megtanítasz majd engem is szeretni!"
A kis Sün Benő teli van a szeretet és a szeretni tudás utáni vággyal. Jó akar lenni. Reménykedik abban, hogy a kislánnyal kötött barátsága sikerül, hogy bátor lesz majd és tud nyitni egy új barátság, egy őszinte, kedves beszélgetés felé...

Amikor ez a próbálkozása kudarcba fullad, rendkívül elkeseredik. Összefacsarodik a kis szíve-és vele együtt a nézők szíve is.
"Ne menj el, kislány! Én nem így akartam! Nem ezt akartam mondani! Várj! Gyere visszaaaaa...!"-kiáltja könnyeivel küszködve az édes kis Sünike.
Ez a mese megtanít szeretni. Bemutatja, hogy a pici Sünikét annak ellenére kell szeretni (mert feltétlen szeretetre vágyik valójában), hogy morcos, mérges, piszkálódó és szúrkálódó a szavaival (és tüskéivel).
Amikor a kislány -legyőzve elkeseredését és megbántottságát- visszaszalad az ösvény mellett kucorgó és sírdogáló Sünikéhez, a szúrós tüskék alatt a süni-baba szíve nagyot dobban.

A történet vége nagyon boldog: a kislány ahogy meglátja, azon nyomban felkapja új barátját, a kis sünit, és úgy, ahogy az van, tüskésen, szúrósan magához szorítja.
És csodák csodája... a tüskék nem szúrtak többé...
"Sünike! A barátod akarok lenni"-kiáltja a kislány, miközben a süni-babát szorongatja.
"Azt hiszem én is, azt hiszem én is!"-válaszol túláradó örömmel a hangjában Sün Benő.

A bábdarabban egyébként van néhány nagyon megható pillanat, amikor a sünibaba a gyerekek felé fordul, csak ő van a színen, és kiönti a nézőknek a szívét.

Sünike hangja

A kis sün személyét még tökéletesebbé teszi a hangja:
egy öt éves kisfiú játssza Sünikét.
Rendkívül jól színészkedik a hangjával, ami meglepő ilyen fiatal korban. :)
Hangjával remekül kifejezi a durcásságot, az undokságot, az elkeseredettséget, az ijedtséget, a meghatódottságot, a várakozást, az izgalmat és a boldogságot. Sünike valóban sír, ahol sírni kell... és felszabadultan nevet, ahol azt kell.

Sün Benő egy igazi szeretni való sünike!
Aki egyszer megnézi a bábdarabot (vagy meghallgatja CD-n), soha nem fogja elfelejteni a "Szeretetre vágyó süni" meséjét.


Ambruska Sün Benő szerepében (a szöveget széken állva mondta fel...)
Ambrus és -a mesében a Kislányt alakító- Krisztina az életben is jó barátok...



Ambruska a stúdióban anyukájával (a Sünike mese írónőjével)

1 megjegyzés:

  1. Tündéri ez a bábdarab! Ambruska tünemény! Mindenkit mosolyra fakaszt, olyan szeretnivalóan tüskés. Nagyon jó a darab üzenete, aktuális. Minden kis mozdulatnak jelentése van... Gratulálok a csapat minden tagjának! Remélem, sok kisgyermekeket indít el az ünnepekben a szeretet útján...

    VálaszTörlés